Fuarların İş Dünyasındaki Yeri ve Önemi
Günümüz iş dünyasının yeni vizyonu “rekabet etme gücüne ne kadar sahipsen, teknolojiyi, trendleri ve talepleri ne kadar hızlı yakalayabilirsen o kadar başarılısındır” şeklindedir. Böylece rekabete etki eden en önemli faktörlerden biri de “fuarlar”dır diyebiliriz. Fuarlara katılım hem tedarikçi firmalar için hem de ziyaretçi konumunda bulunacak firmalar için, çoğu zaman maliyetli görülür veya fuar alanını solumamış bir firmaya bu sahne korkutucu gelebilir. Çünkü fuarlara katılım demek; müşterilerinizin karşısına eksiksiz bir şekilde çıkıp, “işte firmam burasıdır, biz buyuz” denilen alandır. Bir nevi, firmanızı ekipmanlarıyla, çalışanlarıyla, ortamıyla, sizin müşteriye davranış biçiminizi harmanlayıp, standın birine sığdırdığınız ve bunu karşı tarafa yansıtmaya çalıştığınız bir platformdur.
Hem yurtiçi hem yurtdışı fuarlarda yer almak firmanıza artı bir değer getireceği gibi, rakiplerinizin neler ürettiğini görebileceğiniz, sektörün neresinde bulunduğunuzu belirleyip firmanızın analizini yapabileceğiniz alanlar olarak da önem taşımaktadır.
Eğer sadece sanal alemden müşteriler ile iletişime geçerek, firmanızın devamını sağlamayı düşünürseniz, müşteri gurubunuz için çok güven arz etmeyen bir izlenim bırakmış olabilirsiniz. Ancak fuarlara katılım sağladığınız takdirde, sanal olarak iletişime geçtiğiniz müşterilerinizi veya müşteri adaylarınızı olumlu olarak etkiler, yüz yüze iletişimde olmanın avantajlarını yaşarsınız. Eğer aracı konumundaysanız, fuarlara ziyaretçi olarak katılım sağlayabilirsiniz. Bunun için önem arz eden birkaç özellikten bahsetmek istiyorum. Öncelikle, firmanızı gerçekçi bir şekilde yansıtan, tanıtım ve ürün gruplarınızın yer aldığı bir katalog hazırlamalısınız. Taşınabilir numuneleriniz mevcutsa onları yanınızda taşımanızda fayda olacaktır. Fiyat listesi, teslim şekilleri gibi müşterilerinizin soracağı her türlü soruya karşı hazırlıklı olmalısınız. Müşteri portföyünüze uygun hangi tedarikçi firma varsa o firmalar ile iletişime geçebilir, firmaların yeni trendlerini takip edebilirsiniz. “Daha önce şu ürün grubunun satışını hiç yapmadım” dediğiniz tedarikçi bir firma görürseniz, hemen standına gidip, aklınızdan geçen her türlü soruya cevap bulabilirsiniz. Hem ürün yelpazenizi genişletmiş olur, hem de kim bilir farklı bir müşteri kesimine hitap etmiş olursunuz. Böylelikle, firmanızı her açıdan çeşitlendirmiş olursunuz.
Fuara tedarikçi olarak katılım sağlarsanız da, öncelikle fuar alanınızı belirlemeniz gerek. Bunun çok büyük bir alan olmasına gerek yok; ürünlerinizi sergileyeceğiniz, müşterilerinizi memnun edecek şekilde ağırlayabileceğiniz bir stand olması yeterlidir. Bu stand kurulum işlemlerini de güzel bir araştırma yaparak olduğundan daha ucuza mal edebilirsiniz. Hangi fuarda yer alacağınızı, hall numaranız gibi önemli detayları, müşterilerinize fuar başlamadan 1 ay önceden, e-posta yolu ile veya telefon ile bildirmeniz önemlidir. Ayrıca standınızın girişinde, firma tanıtım broşürlerini sunan bir fuar hostesti bulunmasında fayda vardır. Kartvizit, broşür, hatta tanıtım CD’si gibi görsel olarak önemli intiba bırakacak şeylerde bonkör davranmalısınız. Ürün grubunuzun numunelerini göz dolduracak şekilde dizayn etmelisiniz. Standa gelen her müşteri adayının iletişim bilgilerini edinmelisiniz; fuar sonunda oluşturacağınız müşteri veritabanınız için gerekli olacaktır. Bir başka husus ise, fuar gününden 1-2 gün önce standınızı tespit etmek için orada bulunmalısınız. Bunların sonunda kazançlı olan siz olacaksınız; firmanıza yeni bir vizyon getirip, daha fazla müşteriye ulaşmış olmanın keyfini çıkaracaksınız.